ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μόστρα παξιμάδι με κοπανιστή Μυκόνου - Παραδοσιακή συνταγή

ΥΛΙΚΑ

1 μόστρα παξιμάδι Μυκόνου
40 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
1 ντομάτα ώριμη
ελαιόλαδο
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε μια μόστρα παξιμάδι και τη βρέχουμε ελάχιστα. Απλώνουμε στη μια επιφάνεια την κοπανιστή και από πάνω προσθέτουμε μια ωραία, κόκκινη και ζουμερή ντομάτα κομμένη σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και κουκκίζουμε προαιρετικά με λίγη ξερή ρίγανη. Είναι ένας εξαιρετικός μεζές για να συνοδέψει ένα ποτηράκι ούζο.

  • [ Πρόκειται για την παραδοσιακή εκδοχή κατανάλωσης της κοπανιστής στη Μύκονο. Η μόστρα, στη μυκονιάτικη διάλεκτο, είναι η ψημένη υποδιαίρεση του αρτοσκευάσματος από το οποίο γίνονται τα παξιμάδια.]

Αχλάδια γεμιστά με κοπανιστή - Μιχάλης Αποστόλου, ιδιοκτ. Mykonos Adonis Hotel

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

4 αχλάδια ώριμα
50 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
3 κ.σ. τυρί κρέμα
50 γρ. καρύδι αλεσμένο και λίγα κομμάτια ολόκληρα
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης αλεσμένο
χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κάθετα, αφήνοντας το κοτσάνι στο ένα ήμισυ. Βγάζουμε τα σπόρια και με ένα κουταλάκι σκάβουμε λίγο στο κέντρο για να χωρέσει η γέμιση (την ψίχα του αχλαδιού την κρατάμε). Τα ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ανακατεύουμε την κοπανιστή με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την ψίχα του αχλαδιού ψιλοκομμένη. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα 4 μισά των αχλαδιών και καπακώνουμε καθένα με το άλλο του μισό. Τα σερβίρουμε χωριστά καθένα στο πιάτο του, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και διακοσμούμε με 4-5 ψίχες καρυδιού.