ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μόστρα παξιμάδι με κοπανιστή Μυκόνου - Παραδοσιακή συνταγή

ΥΛΙΚΑ

1 μόστρα παξιμάδι Μυκόνου
40 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
1 ντομάτα ώριμη
ελαιόλαδο
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε μια μόστρα παξιμάδι και τη βρέχουμε ελάχιστα. Απλώνουμε στη μια επιφάνεια την κοπανιστή και από πάνω προσθέτουμε μια ωραία, κόκκινη και ζουμερή ντομάτα κομμένη σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και κουκκίζουμε προαιρετικά με λίγη ξερή ρίγανη. Είναι ένας εξαιρετικός μεζές για να συνοδέψει ένα ποτηράκι ούζο.

  • [ Πρόκειται για την παραδοσιακή εκδοχή κατανάλωσης της κοπανιστής στη Μύκονο. Η μόστρα, στη μυκονιάτικη διάλεκτο, είναι η ψημένη υποδιαίρεση του αρτοσκευάσματος από το οποίο γίνονται τα παξιμάδια.]

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου - Παραδοσιακή συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

700γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζ. λάδι
χλιαρό νερό, όσο πάρει (1 νεροπότηρο περίπου)
2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι
μερικές σταγόνες ξίδι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
4-5 αβγά
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό, και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (χωρίς να σοτάρουμε τα κρεμμύδια). Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό.
Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 42 εκ.
Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετά, και στερεώνουμε τις άκρες του στο χείλος του ταψιού.

Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Ψήνουμε στους 200ο πάνω-κάτω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Αχλάδια γεμιστά με κοπανιστή - Μιχάλης Αποστόλου, ιδιοκτ. Mykonos Adonis Hotel

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

4 αχλάδια ώριμα
50 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
3 κ.σ. τυρί κρέμα
50 γρ. καρύδι αλεσμένο και λίγα κομμάτια ολόκληρα
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης αλεσμένο
χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κάθετα, αφήνοντας το κοτσάνι στο ένα ήμισυ. Βγάζουμε τα σπόρια και με ένα κουταλάκι σκάβουμε λίγο στο κέντρο για να χωρέσει η γέμιση (την ψίχα του αχλαδιού την κρατάμε). Τα ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ανακατεύουμε την κοπανιστή με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την ψίχα του αχλαδιού ψιλοκομμένη. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα 4 μισά των αχλαδιών και καπακώνουμε καθένα με το άλλο του μισό. Τα σερβίρουμε χωριστά καθένα στο πιάτο του, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και διακοσμούμε με 4-5 ψίχες καρυδιού.